ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Από Νίκο Χαριτωνίδη

14-5-12

Εδώ και 30 χρόνια, η δουλειά μου είναι να εξυπηρετώ τις εταιρείες τροφίμων, προσφέροντας υπηρεσίες «ψυχρής αποθήκευσης». Στη μακρά αυτή πορεία, είχα την ευχάριστη εμπειρία, να ζήσω ποικίλες μορφές διαχείρισης αποθεμάτων : Από τα πολύ ψηλά αποθέματα της 10ετίας 60 – 70, όπου τα ψυγεία γέμιζαν με «νεκρό στοκ», π.χ.  μετά την άφιξη του καραβιού με 10.000 τόνους κρέατα, μέχρι τη σημερινή λιτή διαχείριση του «groupage», δηλαδή της συχνής μεταφοράς μικρών ποσοτήτων. Η αλήθεια είναι, ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας (πληροφορίες, χρηματικές συνδιαλλαγές, συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων) και των μεταφορών, επέτρεψαν αυτή τη μετάβαση, από τα μεγάλα αποθέματα με τους μακρούς χρόνους ικανοποίησης των παραγγελιών (lead times), στα μικρά αποθέματα των μικρών «lead times», που καλύπτουν τη ζήτηση μόλις λίγων ημερών. Η τελευταία μορφή διαχείρισης, προσφέρει σημαντικότατη εξοικονόμηση, που στη 10ετία του 80 απετέλεσε το μυστικό του Ιαπωνικού θαύματος (Just In Time, Zero Stock, Stockless Production, Lean Production κλπ). Πράγματι, τα οικονομικά και ποιοτικά οφέλη είναι τεράστια και κατά τη γνώμη μου η πολιτική της «λιτής διαχείρισης αποθεμάτων» αποτελεί σήμερα το μυστικό της επιβίωσης των Ελληνικών παραγωγικών εταιρειών. Δείτε περισσότερα.


Created by Awapai    Powered by FlexWeb